Hoe verzog ik mijn cavia's?

 

Het fokken met de caafjes is puur hobbymatig en hun welzijn gaat altijd voor!

Alle cavia's hebben overdag een mooi uitloopren tot hun beschikking, maar 's nachts moeten ze binnen blijven als voorzorg voor de marters die hier wel eens durven passeren. De zeugjes zitten in zeugengroepen en ook de jonge beren zitten samen. De volwassen mannen die wel eens in elkaars haren durven vliegen zitten apart, maar hun ren ligt aan elkaar aangesloten, dus hebben zeker interactie met elkaar door de tralies. Ook hun nachthokken hebben zicht op de ander, toch ook met de mogelijkheid om uit elkaars zicht te treden. Indien ze het toelaten zitten de volwassen beren vaak ook samen met een jong beertje. En een groot deel van de tijd komt er een zeugje op bezoek.

De cavia's krijgen elke dag groenten, en elke dag kunnen ze knabbelen aan gras en kruiden. Ze hebben ook altijd hooi tot hun beschikking. Ook krijgen ze korreltjes met toegevoegde vitamine C. Ik geef ze Kasper Faunafood cavia-eten. Ook hebben ze knaagtakken in hun hok en ren. Uiteraard hebben ze ook altijd vers water.

Mijn cavia's worden bijna dagelijks gehanteerd om ze in en uit hun hokken te halen, en op dat moment worden ze ook even onderzocht op wondjes, kwetsuren, ziekteverschijnselen etc. Zo ben ik er altijd vroeg bij moest er iets aan de hand zijn. Cavia's zijn net zoals vele andere dieren namelijk meesters in het verstoppen van ziektes. 

Cavia zeugjes krijgen hun eerste nestje tussen hun 6 en 11 maanden oud, afhankelijk van hun gewicht. Ze moeten minstens 850g wegen voor de dekking. Ze krijgen maximum 2x per jaar een nestje, maar mijn voorkeur gaat uit naar 1x per jaar of minder. Na 4 jaar mogen ze op pensioen.

Babycavia's mogen pas van hun moeder weg als ze 300g wegen en één maand oud zijn. Er zijn hier uitzonderingen van vroegrijpe beertjes die hun zusjes en moeder lastig vallen. Als deze jonge mannetjes gezond zijn en bijna op gewicht zijn, kan het zijn dat ik verkies om ze iets vroeger bij hun moeder weg te halen. Ze blijven dan echter wel nog hier wonen, tot ze op gewicht zijn. Zo heb ik nog goed toezicht op hun groei en gewichtstoename.

Indien nodig ga ik met mijn cavia's naar de dierenarts voor een goede diagnose, behandeling en advies.

 

Foto's van de huisvesting: